Anjum erop en erover in de derby tegen Dokkum

De derby tussen Anjum en Dokkum werd een inhaalduel na twee keer te zijn afgelast. Op een mistroostige en druilige dinsdagavond  wisten beide teams de 134 hondsgetrouwen niet echt te boeien. Het was zoals zo vaak in een derby meer spannend dan fraai. Hartverwarmend was de inzet aan de kant van de thuisclub. Deze dadendrang werd deze avond uiteindelijk in de laatste tien minuten beloond.  De vroeg opgelopen 0-1 achterstand werd teniet gedaan en omgebogen in een   2-1 voorsprong die niet meer door de Anjumers uit handen werd gegeven.

Pikstart.
De wedstrijd begon voor het gehavende Anjum ( diverse  selectiespelers afwezig wegens wintersport)  desastreus. Er waren nog geen vijf minuten gespeeld of  Omer Dahir mocht vanaf de rand van het zestienmeter gebied aanleggen voor een harde schuiver. Invaller keeper Wietse Rosier stond aan de grond genageld en zag de bal in het uiterste hoekje van het doel verdwijnen. Het zou tevens, achteraf, het laatste noemenswaardige  wapenfeit van de gasten zijn.

Anjum gaat ook meedoen.
Het duurde even voordat Anjum zich liet gelden voor het doel van de Hylcardo Bakker. De toeschouwers zagen halverwege de ontmoeting de wedstrijd kantelen. Anjum kreeg meer grip op de tegenstander. Het resulteerde in een  aantal mogelijkheden op de gelijkmaker. Arjen Schregardus was de eerste in de rij. Zijn inzet werd via de voeten van de Dokkumer sluitpost tot corner verwerkt. Daarna was het Sijtse Koree die uit een corner de bal rakelings over het Dokkumer doel kopte. Het bleef tot het rustsignaal van de goed leidende scheidsrechter Keller  0-1, hoewel Anjum bij het scheiden van de markt tot tweemaal toe het aluminium raakte.

Evenwicht.
Het venijn van deze ontmoeting zou in de staart van de wedstrijd  volgen. Tot de ultieme slotfase werden over en weer kansen gecreëerd. Zo redde Wietse Rosier met een geweldige reflex op de doellijn na een intikker van Durk van der Veen. De rebound werd door Sander van der Ploeg voorlangs geschoten. Ook Anjum kwam in deze fase gevaarlijk voor het Dokkumer doel. Keeper Bakker redde andermaal met de voeten op een inzet van Arjen Schregardus, terwijl Wiebe Dijkstra de bal uit een corner naast het doel kopte. Het zou de opmaat tot het zoet der overwinning voor de withemden zijn.

Anjum slaat toe.
Dat Anjum zou scoren, ja, dat gevoel overheerste langs de lijn bij vriend en vijand. De Dokkumer hoop op een overwinning groeide echter naarmate de gelijkmaker uitbleef. Deze hoop werd in de slotfase de (klei) grond ingeboord. In de 85ste minuut kopte Sijtse Koree in een mêlee van spelers wel raak uit een haarfijne corner van Johan Boersma. Drie minuten later zou het feest voor de equipe van Kooistra/Zijlstra nog mooier worden. Een vrije trap van Rikus van der Meulen werd door Wiebe Dijkstra gepromoveerd tot de bevrijdende drie punter. Een geweldige opsteker voor de thuisclub.
Ondanks verwoede pogingen van het team van oud Anjum trainer Sip Jaap Bos kwam in de tussenstand van 2-1 geen wijziging.

Conclusie.
Met deze overwinning komt Anjum steeds dichterbij de grote middenmoot in de vierde klas C. De resultaten in 2024 laten zien dat Anjum op de goede weg is. De zes gespeelde wedstrijden leverden tien punten op. (De voorgaande negen duels zorgden voor vijf punten)
Kan Anjum deze goede reeks voortzetten na een vrij voetbalweekend op zaterdag 16 maart a.s.? Tegenstander is dan SC Veenwouden. De heenwedstrijd werd destijds met 5-2 verloren. De wedstrijd begint zaterdag 16 maart om 14.30 uur op it Kolkenfjild te Anjum.