Anjum plaatst zich voor de finale van de nacompetitie

Het hoofdgerecht, de kompetitie, werd door Anjum afgesloten op een elfde plek. Bij menig Anjum speler en supporter stonden vervolgens  de data  van  10 en 17 juni rood omcirkeld in de agenda. Immers, na het hoofdgerecht  volgt nog het toetje. Maximaal twee wedstrijden en twee overwinningen en het is een smaakvol toetje. Alleen dan speelt Anjum volgend jaar weer in de  derde klas.

Zaterdagmiddag werd de eerste horde in het tweeluik genomen. In en tegen Drogeham werd een 1-4 einduitslag op het scorebord gezet.

Historie.

Het affiche Drogeham- Anjum is er niet één van de afgelopen jaren. Integendeel de laatste officiële ontmoetingen tussen de beide teams vonden plaats in het seizoen 2014-2015. Kijken we nog even verder terug in de geschiedenisboeken dan zien we dat de beide kemphanen in de jaren 70-80 van de vorige eeuw regelmatig tegen elkaar in het strijdperk kwamen. Zaterdagmiddag een hernieuwde kennismaking op het zonovergoten sportpark ’t Doltsje te Drogeham.

Voor de drinkpauze

Na het afsteken van veel vuurwerk door de supporters van de thuisclub, floot scheidsrechter Bosscha voor het begin van de wedstrijd. De thuisclub kwam goed uit de startblokken. Het meeste gevaar leverde ,in eerste instantie, twee vrije trappen op . Het rendement was echter nihil. De Anjumer muur, zonder muurligger, kwam beide keren als overwinnaar uit de bus. Na een aantal minuten werden ook de withemden gevaarlijk. Zo verdwenen drie kopballen op rij van Wiebe Wessel Bos, Stephan Overkempe en Wiebe Dijkstra naast of over het doel van de “Hamsters”. Net voor de aanvang van de eerste drinkpauze testte Johan Sipma keeper Oedzen Stienstra via een goed genomen vrije trap.  De bal spatte uiteen op de vuisten van de goalie.

Na de drinkpauze

Het laatste deel van het eerste bedrijf leverde dan toch het nodige vuurwerk op. Na een half uur liet Fedde Donker een lange pass van zijn schoen vertrekken. Rienk Storm kwam in kansrijke positie voor het Anjumer doel. Zijn inzet  verdween echter ver naast het doel.

Eenzelfde aanval aan Anjums zijde was het antwoord. Van achteruit bracht Wiebe Dijkstra de bal bij Arjen Schregardus. Zijn voorzet werd op een haar na gemist door Johan Boersma en Douwe Dijkstra.

Toch zou Anjum voor de verplichte pauze van een kwartier het verschil maken. Tot tweemaal toe werd in de slotfase een bres geschoten in de hechte thuisclub verdediging.  Johan Boersma en Stephan Overkempe zorgden voor een 0-2 tussenstand bij rust. Wanneer Remco Wijma zijn vizier op scherp had gestaan, dan was de ruststand niet 0-2, maar 1-2 geweest. Zijn inzet verdween oog in oog staand met Lieuwe van Dijk naast het Anjum doel.

Billenknijpen

De 488 wel getelde belangstellenden zagen Drogeham voortvarend uit de kleedbox komen. Anjum kwam in eerste instantie met de schrik vrij na een misverstand tussen keeper van Dijk en Wiebe Wessel Bos.  Een minuut later was het wel raak. Remco Wijma had zijn vizier nu wel op scherp staan en scoorde na 47 minuten de aansluitingstreffer. Het zou voor de Anjumer aanhang een spannende periode opleveren. Drogeham zette alles op alles om langszij te komen.

In de tussenstand van 1-2 kwam echter geen verandering.

Kantelpunt

Na een fel duel om de bal oordeelde de leidsman dat de Kolkenfjildbewoners een vrije trap mochten nemen. Via een Drogeham verdediger belandde de bal , buiten het bereik van keeper Stienstra, op de lat. Arjen Schregardus was er als de kippen bij om de rebound achter de thuisclub doelman te schieten. Een bevrijdende 1-3 tussenstand stond er op het scorebord. Het zou, achteraf, de beslissing in de wedstrijd zijn. Hoewel de thuisclub nog twee keer een dot van een kans kreeg via Fedde Donker en Remco Wijma . De inzet van Donker  werd echter op een juiste manier verwerkt door keeper van Dijk. Het schot van Remco Wijma rolde naast het Anjum doel.

Uiteindelijk schoot Stephan Overkempe ook nog Anjums vierde doelpunt tegen te touwen. Een score louter voor de statistiek. Direct na dit wapenfeit floot scheidsrechter Bosscha de wedstrijd naar de geschiedenisboeken.

Finale.

Door de overwinning op Drogeham plaatsen de manschappen van trainer Remco Kooistra zich voor de finale van de nakompetitie. De tegenstander is bekend. Tijdstip en plaats van handeling ( neutraal terrein) zijn nog niet duidelijk.

Wel duidelijk is dat Anjum het opneemt tegen vierde klasser Franeker dat zaterdagmiddag met 3-0 Oudehaske aan de zegekar bond.

In de kompetitie eindigde Franeker op een tweede plaats achter kampioen QVC.

De winnaar van Anjum-Franeker komt volgend jaar uit in de derde klas.