Anjum slaat toe in derbygevecht tijdens de slotfase

“De slach om de mûne”, zo wordt tegenwoordig dikwijls de derby van de voormalige gemeente Oost-Dongeradeel tussen Ropta Boys en Anjum genoemd. Een klassieker. Ontelbare keren in de rijke historie van deze ontmoeting stond dit affiche op het programma. Vele van de 268 aanwezige toeschouwers kunnen verhalen vertellen over deze “traditional”. De editie van afgelopen zaterdagmiddag op sportpark de Fiver kan in dat rijtje bijgeschreven worden. Waar de wedstrijd in een brilstand leek te eindigen, daar scoorde Lukas Zijlstra enige minuten voor het eindsignaal voor dolle vreugde bij de withemden. Zijn intikker bleek achteraf goed voor drie welkome punten. Anjum had letterlijk de wind in de zeilen tijdens de slotfase van “de slach om de mûne”.

Groen en gele ergernis.
Voor de neutrale toeschouwer was het afzien tijdens het eerste bedrijf. Voor de aanhangers met een groen-geel of blauw wit hart was het wedstrijdbeeld “ meer spannend dan fraai”. Er gebeurde de eerste vijfenveertig minuten niet of nauwelijks iets voor één van beide doelen. Pas na 19 minuten veerde het talrijke opgekomen publiek enigszins op. Werd Andre Turkstra wel of niet reglementair gestuit in het Anjumer strafschopgebied? Het fluitsignaal van leidsman van der Bij bleef uit. Nog voor de pauze deed Siebe Feenstra, onlangs nog winnaar van de nieuwjaarscross, van zich spreken. In twee instanties probeerde hij keeper Frans Postmus te verschalken. Helaas verdween de bal uiteindelijk over in plaats van in het doel.

Gevecht.
Het tweede deel van de derby werd een “echt gevecht”. Beide ploegen wilden gaan voor een resultaat, maar zeker niet verliezen. Het leverde voor de toeschouwers een aantrekkelijker tweede bedrijf op. Desondanks werden de beide sluitposten niet of nauwelijks op de proef gesteld.
Speldenprikjes waren er van Arjen Schregardus namens de gasten, Tjidsger Braaksma, Andre Torensma, Hendrik Willem van der Vorst probeerden de 0-0 voor de thuisclub van het scorebord te schieten. Het gewenste resultaat bleef achterwege.

Lukas Zijlstra dompelt Ropta Boys in voetbalrouw.
Waar de klok richting de 90 minuten tikte en het steeds meer op een brilstand als uitslag leek uit te draaien, daar zat het venijn in de 89ste minuut van dit sportieve voetbalgevecht.
Een hoge voorzet van Douwe Dijkstra leek een gemakkelijke prooi voor thuisclub goalieFrans Postmus te worden. Leek, want de sluitpost werd in “z’n eigen doelgebied gehinderd door één van de Anjum voorwaartsen. Waar de thuisclub, een misschien wel terecht fluitsignaal verwachtte, daar oordeelde de scheidsrechter van dienst dat er van een overtreding geen sprake was. De bal kwam pardoes voor de voeten van invaller Lukas Zijlstra. Hij wist van dichtbij de bal tegen het net te schieten. Op het scorebord stond de 0-1 tussenstand geprojecteerd.

Acht minuten nagelbijten.
In de ultieme slotfase probeerde de thuisclub met man en macht een bres te schieten in de Anjum verdediging. Het verdedigen van de 0-1 voorsrong was het ultieme doel. De withemden wilden dus van geen wijken weten. Daarvoor waren de drie punten te belangrijk. Het zouden nog acht uiterst spannende minuten worden. Invaller Jan Bandstra zorgde nog voor het nodige gevaar voor het doel van keeper Lieuwe van Dijk. In de stand van 0-1 kwam echter geen verandering.

Conclusie.
Drie hele belangrijke punten voor de equipe van trainer Remco Kooistra na een sportieve strijd. De euforie in het Anjum kamp was groot. De begrijpelijke kater bij de thuisclub evenzo.
Weet Anjum deze goede doorstart een vervolg te geven?

In de komende periode van zes wedstrijden, spelen de withemden maar liefst vijf keer thuis op het eigen vertrouwde Kolkenfjild. Kan Anjum in deze periode de basis leggen voor een succesvolle tweede seizoenshelft?
Zaterdagmiddag om 14.30 uur wordt er afgetrapt tegen Boornbergum. Dit is de terugwedstrijd van de seizoensopening. Weet Anjum zich te revancheren van de 4-3 nederlaag tijdens de heenwedstrijd?