Anjum trekt aan het kortste eind

Bedroefde gezichten aan Anjums zijde, na afloop op sportpark Kortezwaag te Gorredijk. Maar ook een heel reële conclusie: Franeker won verdiend de allesbeslissende wedstrijd om een plekje in de derde klas. De uitslag van 6-2 was echter niet wat het spelbeeld liet zien.

Vooraf

Na de 1-4 overwinning in en tegen Drogeham, werd zaterdagmiddag de strijd aangebonden tegen Sc Franeker. Een tegenstander die afgelopen weekend overtuigend met 3-0 won van de nummer 10 uit de derde klas A Oudehaske. De winnaar van deze ontmoeting mag volgend seizoen uitkomen in de derde klas. Voor Anjum betekent dit prolongatie, voor Franeker promotie.
Sc Franeker eindigde in de reguliere kompetitie als tweede op zes punten achterstand van kampioen QVC.

Historie.
Het affiche Sc Franeker-Anjum komt maar weinig voor in de voetbalhistorie van beide verenigingen. Slechts drie officiële ontmoetingen werden geregistreerd.In het seizoen 2005-2006 verloor Anjum in de beker met 2-0. In het seizoen 2001-2002 won Anjum beide wedstrijden in de kompetitie. Op het eigen Kolkenfjild te Anjum werd het door doelpunten van Jan Visser en Henk Jan Holwerda 2-0. De uitwedstrijd werd in Franeker met 1-2 gewonnen. Deze keer scoorde Jelle Visser beide Anjumer doelpunten.

Wat …….als
Anjum startte goed aan de wedstrijd. De eerste schermutselingen van de wedstrijden vonden plaats voor het Franeker doel. Nog geen honderd seconden na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Postma schreeuwde heel Anjum om een strafschop na( vermeend) hands in het strafschopgebied.. Wat ….als de bal wel op stip was gelegd. Maar ook wat ….als Stephan Overkempe wel keeper Ramon de Jong wist te passeren na zeven minuten. Nu redde de Franeker goalie bekwaam…….ja, wat…als…..Menig Anjumer zal terugdenken aan het eerste kwartier.

Franeker slaat toe.
Na ruim 17 minuten spelen mochten de geel-blauwen drie corners op rij nemen. Driemaal is scheepsrecht zou je kunnen zeggen, want bij de laatste poging werd Tjitte Sijbesma geen strobreed in de weg gelegd. Van dichtbij schoot hij de bal tegen het net. Na deze openingstreffer kwam er wat meer “vuur” in de wedstrijd. De 375 getelde toeschouwers zagen een schot van Rob Postma over het doel verdwijnen, terwijl een inzet van Stephan Overkempe op het laatste moment werd geblokt.

Franeker doet Anjum pijn.
De tussenstand van 0-1 hield tot kort voor het rustsignaal stand. Een vliegend schot van Johan Sipma verdween rakelings over het vijandelijke doel. Waar Anjum het doel niet vond, daar hadden de Franeker voorwaartsen wel een neusje voor de goal. Hoewel de inzet van Karst Hannema die de 0-2 op het scorebord bracht, wel de hulp nodig had van Anjum speler Wiebe Dijkstra. Op ongelukkige wijze belandde de bal via het hoofd van de Anjum verdediger onhoudbaar achter zijn eigen doelman van Dijk.
Het slotakkoord van het eerste bedrijf deed Anjum echter nog veel meer “voetbalpijn”. Vanaf 20 meter krulde Marco de Groot de bal om de Anjum muur in het linkerhoekje van het Anjum doel.

Het wonder van Gorredijk?
Natuurlijk een 3-0 achterstand maak je niet zomaar goed. De Anjum supporters geloofden wel in het ”wonder van Gorredijk”. Immers van het jonge team van Remco Kooistra laat nooit de kopjes vroegtijdig hangen. Een doelpuntje in het eerste kwartier zou erg welkom zijn. Helaas, in dit tijdsbestek viel er weinig te beleven voor beide doelen. Een inzet van Gerlof Dijkstra verdween naast het doel, terwijl een afstandsschot van Rikus van der Meulen een gemakkelijke prooi werd voor keeper de Jong. Na ruim een uur spelen scoorde Franeker via Edwin Hiemstra voor de vierde keer. De wedstrijd leek beslist.

Anjum begint een inhaalrace.
Direct na de 0-4 werd de tussenstand voor de Anjumers wat dragelijker. Johan Boersma doelpuntte. Toen even later Wiebe Dijkstra de 2-4 liet aantekenen kwam het geloof in een goed resultaat nog even terug bij de in het rood-zwart spelende withemden. Wat , als keeper de Jong niet op de juiste plek had gestaan bij de tweede doelpoging van Wiebe Dijkstra……Daar waar Anjum nog enige hoop putte uit de doelpogingen, daar sloeg de tegenstander in de slotfase keihard toe. Via Rob Postma en Gerlof Dijkstra maakten de geel-blauwen aan alle Anjumer aspiraties een einde. Direct nadat de klok op het scorebord de 90 aantikte floot scheidsrechter Postma de wedstrijd en het voetbalseizoen naar de voltooid verleden tijd.

Conclusie.
Anjum gaat het volgende seizoen acteren in de vierde klas. Een stapje lager, maar met waarschijnlijk talrijke derby’s op het programma. En dat is ook iets om naar uit te kijken.
Anjum sloot een wisselvallig seizoen af. Enigszins verwacht. Immers aan het begin van het seizoen deed Anjum een “jasje uit” met het vertrek van vijf (basis) spelers. De open gevallen plaatsen werden door eigen jeugdspelers ingevuld. Samen met de routiniers en de gedreven trainer/leider Kooistra Zijlstra staat er nu een mooie basis om volgend jaar de strijd met vol vertrouwen aan te gaan in de vierde klas.

Tenslotte.
De gasten uit Franeker promoveren uiteindelijk toch naar de derde klas. Wat via de reguliere kompetitie net niet lukte, daar slaagden de manschappen van Johannes Veenema wel in tijdens het “toetje” . Ook vanuit het Anjum kamp van harte proficiat en veel succes toegewenst een stapje hogerop in de derde klas.
De wedstrijd werd zaterdagmiddag gespeeld op een zonnig sportpark Kortezwaag te Gorredijk. Voor velen was dit een eerste kennismaking met dit fraaie sportcomplex. Onbekend maakt zeker niet onbemind. Zowel op het veld, er was regelmatig gesproeid, als langs de lijn hadden de gastheren de zaakjes prima voor elkaar! Een compliment derhalve aan het adres van v.v.Gorredijk voor de prima ontvangst en goede zorgen!

Foto’s Tim Zijlstra