Anjum verliest klassieker van Friese Boys

Na een afwezigheid van acht seizoen stond de klassieker Friese Boys –Anjum weer op het programma. Al sinds de eind jaren 70 van de vorige eeuw staan beide teams tegen elkaar in het strijdperk. Het waren wedstrijden op het scherpst van de snede. Wedstrijden die meestal uitslagen kregen op het wedstrijdformulier waaruit bleek dat er een miniem verschil tussen beide elftallen zichtbaar was. Misschien dat er daarom maar liefst 217 toeschouwers de weg naar het sportpark te Kollumerzwaag wisten te vinden. Eén van de spelers die afgelopen zaterdagmiddag op het veld stond was good- old keeper Gerwin van der Meulen van Friese Boys. De sluitpost stond ook zijn mannetje in de rijke historie ( jaren 80-90 en rond de eeuwwisseling) van deze ontmoeting. Van een miniem verschil was in deze editie echter geen sprake.

Pikstart.
De wedstrijd was nauwelijks in gang gezet of de Anjum verdediging moest handelend optreden. Zo was Pieter van der Zwaag al in de eerste minuut dichtbij een openingstreffer. Gejuicht werd er niet. Wel was dit het startsein voor nog meer aanvalsgolven van de thuisclub. Dat vier minuten later wel gescoord werd, was dan ook een logisch gevolg van de sterke start van de thuisclub. Het was Pier Kempenaar die de 1-0 liet aan tekenen.

Herstel.
Na een eerste kwartier wist Anjum zich onder de druk van Friese Boys te voetballen. Anjum had een licht veldoverwicht en leek aanspraak te maken op de gelijkmaker. Kansen konden genoteerd worden. Met name Arjen Schregardus kwam enkele malen gevaarlijk voor het Friese Boys doel. Helaas voor de withemden belandde de bal niet achter doelman van der Meulen en bleef de tussenstand van 1-0 tot de 40ste minuut op het scorebord staan.

Net voor de thee
Achteraf zou de wedstrijd kort voor het rustsignaal van de goed en rustig leidende scheidsrechter Sjoerd Westra beslist worden. De 2-0 kwam op het scorebord te staan op het moment dat Riemer Atema geen strobreed in de weg werd gelegd. De FB verdediger rukte vanaf de middenveld op tot aan de achterlijn. Zijn voorzet werd uiteindelijk koelbloedig door Pier Kempenaar hoog in het Anjumer doel geschoten. Nog voor het verplichte kopje thee kwam Anjum op de koffie. Het was Matthias Scholtus die een rebound , na een redding van keeper van Dijk, verzilverde.

Net na de thee.
In het eerste gedeelte van de tweede helft, maakte FB aan alle Anjumer illusies op een beter resultaat een einde. Via Luutzen Postma en Pieter van der Zwaag , die dankbaar gebruik maakten van de mogelijkheden die Anjum gaf, liep de thuisclub uit naar 5-0.

Gelijkspel.
Toch toonde Anjum, ondanks de grote achterstand, veerkracht. Op naar een beter resultaat. En dat resultaat, lees doelpunt, kwam er. Zowel Johan Boersma als Arjen Schregardus zorgden ieder voor een Anjumer score, zodat de eindstand iets dragelijker zou worden. Een trouwe Anjum supporter merkte terecht op dat Anjum zich in het tweede bedrijf niet gewonnen gaf. Integendeel. De tweede helft werd eigenlijk met een 2-2 stand afgesloten. Het zijn de aanknopingspunten voor de Anjum staf voor de volgende wedstrijd in deze nog prille competitie.

Conclusie.
Na drie wedstrijden komen de toeschouwers wat doelpunten betreft zeker aan hun trekken bij de Kolkenfjildbewoners. Het rendement: één overwinning en twee nederlagen.
De eerstvolgende wedstrijd van de withemden is pas op zaterdag 28 oktober. Het betreft dan een uitwedstrijd tegen SC Veenwouden. Aanvang 14.30 uur.

Op donderdagavond 19 oktober speel t Anjum een oefenwedstrijd tegen de Walden. De wedstrijd vindt in Anjum plaats en begint waarschijnlijk om 19.30 uur. Wat wel zeker is dat deze oefenpartij plaatsvindt onder het nieuwe (led-) licht dat onlangs aangebracht is rond het hoofdveld te Anjum.