Brilstand levert twee gezichten op bij Anjum tegen Friese Boys

Gemengde gevoelens bij beide teams na afloop van de wedstrijd tussen Anjum en Friese Boys. Friese Boys de bovenliggende partij aan het begin van de eerste helft  met kansen op de openingstreffer. Hetzelfde beeld bij het begin van de tweede helft met dit verschil dat de withemden de bovenliggende partij waren en op voorsprong hadden moeten komen. Helaas vergat Anjum voor het oog van 250 toeschouwers in die fase van de wedstrijd  te scoren. Toen na ruim 90 minuten de prima leidende scheidsrechter Jos Boerema de kogel voor de laatste keer door de fluit blies, stond er toch wel een terechte  uitslag op het wedstrijdformulier. Een brilstand die slechts twee keer eerder op het scorebord stond, nl in het seizoen 1998-1999 en 1978-1979.

 
Gasten voeren de boventoon
Friese Boys begon voortvarend aan de wedstrijd. De eerste mogelijkheden waren voor het elftal van  Ayelt van Zuiden. De wedstrijd was nog maar nauwelijks in beweging gezet of Anjum kwam met de schrik vrij. Keeper Lieuwe van Dijk moest  na een schot een rebound toestaan. In het 1 tegen 1 duel dat volgde claimden de gasten een penalty. Scheidsrechter Boerema vond het niet de moeite waard om naar de stip op elf meter van het doel te wijzen.  Aan de andere kant van het veld had  keeper Boorsma de hulp nodig van verdediger  Niels de Vries op het moment dat Arjen Schregardus gevaarlijk dichtbij de openingstreffer was.
 
Friese Boys vergeet te scoren
Na deze openingsfase kregen de gasten uit Kollumerzwaag de beste kansen op de openingstreffer.  De openingszet was van Matthias Scholtus. Zijn inzet werd een makkelijke prooi voor Lieuwe van Dijk. De Anjum sluitpost moest echter het antwoord schuldig blijven op een schot van Luutzen Postma , Pier Kempenaar en een kopbal van Pieter van der Zwaag. In alle gevallen verdween de bal voor de Anjumers langs de goede kant van de paal naast het doel. De mogelijkheden voor Anjum waren iets spaarzamer. Zo schoot Arjen Schregardus met zijn chocoladebeen op de voeten van keeper Boorsma en zocht Wiebe Dijkstra  het doel te hoog na een ferme kopbal uit een gevaarlijke corner.
Met een 0-0 tussenstand gingen de beide teams richting kleedbox.
 
Anjum vergeet te scoren
Na de verplichte pauze van een kwartier een heel ander wedstrijdbeeld. “Op nei de mûne” creëerde Anjum de ene na de andere kans. Met name Johan Boersma, Douwe Dijkstra, Arjen Schregardus Rikus van der Meulen probeerden van dichtbij of  iets verderaf een bres te schieten in de Friese Boys verdediging. De beste kans was voor Johan Boersma. Nadat Arjen Schregardus onreglementair binnen de beruchte lijnen was gestuit, mocht Anjums topscoorder vanaf elf meter aanleggen. De bal verliet de voet voor de 1-0 voorsprong, maar helaas raakte de bal het spoor bijster en spatte uiteindelijk uiteen op de lat. Het was de kans op 1-0. Het bleef 0-0.
 
Spannend
De wedstrijd was niet fraai, maar wel spannend. Logisch, want het Kolkenfjild was wel erg moeilijk ( zeer hobbelig) te bespelen. Tot de laatste minuut stonden de talrijke toeschouwers langs de lijn. Zou er een winnaar tevoorschijn komen in deze sportieve strijd?  Aan beide kanten van het veld waren er mogelijkheden. Een schot van Dirk Jan Heidstra kuste de deklat boven keeper van Dijk, terwijl een vrije trap van Luutzen Postma gevaarlijk richting  de kruising van de thuisclub  leek te gaan. De bal verdween  in de ballenvanger achter het doel. In de slotfase kreeg Anjum nog een vrije trap op de rand van het zestienmeter gebied te nemen. Wat ,als de scheidsrechter voordeel had gegeven? ( Wietse Rosier scoorde in het fluitsignaal) De vrije trap belandde in de opgestelde muur en was tevens het laatste wapenfeit van deze spannende klassieker.
 
Conclusie
Door het gelijke spel komt Anjum op een puntentotaal van 12. Dit resulteert in een elfde plek. De afstand op de veilige  nummer tien positie, dat recht geeft op directe handhaving, bedraagt na zaterdagmiddag vier punten.
 
Dinsdagavond speelt Anjum de derby tegen buurtgenoot Dokkum. De aanvang van deze wedstrijd op it Kolkenfjild te Anjum is om 19.30 uur. Wie van de broers Bos gaat als winnaar terug naar huis? Is dit verdediger Wiebe Wessel Bos van Anjum, of trainer Sip Jaap Bos van Dokkum?
 
 
Foto’s gemaakt door Tim Zijlstra 
Meer foto’s van de wedstrijd zijn hier te bekijken