Seizoen ouverture eindigt voor Anjum in mineur

Voor de eerste kompetitiewedstrijd van het seizoen 2023-2024 reisde Anjum af naar Boornbergum. Een onbekende tegenstander die een rijke historie in de vijfde klas heeft. Via de nacompetitie, in een tweeluik met VCR, werd afgelopen seizoen promotie naar de vierde klas bewerkstelligd. Anjum ging de omgekeerde weg. Jarenlang uitkomend in de derde klas, moest het de  afgelopen  voetbaljaargang ,in de finale van de nacompetitie,  het onderspit delven tegen SC Franeker.

Boornbergum-Anjum kent geen historie. Na de ontmoeting van afgelopen zaterdagmiddag op het fraaie sportpark De Kampslach zal dit geheel anders zijn. Er viel genoeg te analyseren tijdens de “derde helft”.

Anjum buigt in openingsfase achterstand om in voorsprong.
Dat het een doelpuntrijk treffen zou worden, werd al duidelijk tijdens het eerste kwartier van de wedstrijd. Drie keer werd er gescoord. Het was de thuisclub, die via Lesley van Loon de openingstreffer van de wedstrijd en het seizoen voor hun rekening namen. De vreugde was echter van korte duur. In een tijdsbestek van 5 minuten boog Anjum de 1-0 achterstand om in een 1-2 voorsprong.  In  eerste instantie kopte Wietse Rosier een fijn aangesneden corner achter keeper Maarten Elverdink. Het tweede antwoord kwam van de voet van Johan Sipma. Met een harde schuiver  in de linkerhoek van het doel, liet hij de goalie van de thuisclub  voor de twee keer de trieste gang naar het net maken. Het scorebord gaf aan dat er 16 minuten gespeeld waren.

Boornbergum kopieert.
De levendige wedstrijd leverde diverse kansen over en weer op.  De gebroeders van Loon vonden Anjum keeper Lieuwe van Dijk op hun weg. Terwijl Johan Boersma  zijn schot door keeper Elverdink gestopt zag worden.

Na ruim een half uur spelen kwam de thuisclub toch wel onverwacht op gelijke hoogte. De Anjum verdediging inclusief keeper Lieuwe van Dijk kon geen passend antwoord geven op een prima genomen corner  van Jorrit de Boer. De bal verdween pardoes in het zijnet bij de eerste paal. De tussenstand van 2-2 zou  echter niet de ruststand worden. Er werd nog twee keer gescoord door de thuisclub. Na 41 minuten werd de treffer  nog wegens buitenspel geannuleerd. In de slotseconden van het eerste bedrijf werd het toch nog 3-2 door een prachtig één-tweetje tussen de broers van Loon. Lesley verzilverde een prachtig passje van broer Mitchell.  Anjum  ging niet met 1-2 de rust in, maar met een 3-2 achterstand en………….

10 tegen 10
Net voordat scheidsrechter de Glee voor het rustsignaal zou fluiten trok de leidsman twee keer rood. Een felle overtreding van Wiebe Dijkstra en de reactie van Mark Russchen waren voor de man in groen-zwart reden genoeg  om de wedstrijd in de tweede helft te vervolgen met tien tegen tien.

Meer spannend dan fraai.
Het tweede bedrijf leverde geen goed voetbal op. Desondanks hoefden de toeschouwers zich niet te vervelen. De 3-2 tussenstand bleef lang op het scorebord staan, ondanks goede mogelijkheden  voor Jorrit de Boer en Mitchell van Loon. Aan de andere kant van het veld waren Johan Boersma en Johan Sipma dichtbij de gelijkmaker.  Gescoord werd er niet, tot de 75ste minuut.

Spannend tot het einde.
De wedstrijd leek beslist op het moment dat Lesley van Loon vanaf elf meter, na ongelukkig hands in het Anjumer strafschopgebied, de 4-2 tussenstand liet aantekenen. Niets was minder waar. Anjum probeerde toch nog een resultaat uit het vuur te slepen. Met nog acht minuten op de klok scoorde Johan Boersma na een slippertje van de thuisclub goalie. Zou het wonder van Boornbergum plaatsvinden? In de toegevoegde tijd leek dit wonder werkelijkheid te worden. De bal werd achter keeper Elverdink geschoten.  De Anjumer vreugde was van korte duur. De assistent- scheidsrechter had buitenspel geconstateerd. Het doelpunt werd wel of niet terecht geannuleerd. Direct hierna werd de eerste ontmoeting tussen Boornbergum en Anjum naar de geschiedenisboeken gefloten.

Conclusie.
Zo eindigde de eerste kompetitiewedstrijd voor Anjum in mineur. Voor Anjum volgt komende zaterdag de herkansing. Dan wordt thuis aangetreden tegen Drogeham. “Een oude bekende”. Immers de gasten waren nog niet zolang geleden de opponent in de halve finale van de nacompetitie. Anjum wist de wedstrijd  in en tegen Drogeham te winnen en zich te plaatsen voor de finale van de nacompetitie.

Komende zaterdagmiddag op ’t Kolkenfjild te Anjum een hernieuwde kennismaking.

De wedstrijd begint om 14.30 uur. Weet Anjum de punten thuis te houden?