Unieke eindstand bij topper Rijperkerk – Anjum

In de rijke historie tussen Rijperkerk en Anjum stond na 90 minuten voetbal een brilstand op het scorebord. Vanaf het seizoen 1967-1968 speelden beide teams 23 keer ( vaak op it Protternest ) tegen elkaar. Nog nooit stond een 0-0 eindstand op het scorebord. Een eindstand die ook sporadisch voorkomt bij wedstrijden van de Anjumers. Het zou een mooie quizvraag kunnen zijn: Wanneer was de laatste wedstrijd van Anjum 1 waarbij het scorebord “werkloos” moest toezien?

Onder prima omstandigheden zagen de 149 liefhebbers langs de lijn de duidelijke bedoelingen van de thuisclub. Snel een openingstreffer forceren om zodoende de ongeslagen status vast te houden. De jeugdige Anjumers equipe , de gemiddelde leeftijd van het basiselftal was nog nooit zo laag, had het in de eerste minuten lastig. Zenuwachtig werden de Kolkenfjildbewoners niet. Na deze felle openingsfase bleek al snel dat beide ploegen aan elkaar gewaagd waren. Kansen leverde dit niet of nauwelijks op. Vermeldenswaard waren de schoten van Thom Stielstra in de beginfase. Ze troffen echter geen doel. Anjum werd tot driemaal toe gevaarlijk via evenzovele vrije trappen van Gerwin Dijkstra. De fijn aangesneden spelhervattingen leverden ook niet het gewenste rendement op.
Misschien wel de grootste kans , en de mooiste actie , van de eerste helft kwam van de voet van Jan Tijtsma. Op de voor hem bekende manier slalomde Tijtsma door de Rijperkerk verdediging. Zijn inzet belandde echter in het zijnet, naast de verkeerde kant van de paal.

Na de thee hetzelfde spelbeeld. Al gauw werd duidelijk dat de ploeg die het eerst de doelman van de tegenstander zou verschalken weleens spekkoper zou kunnen zijn. Echter beide teams beschikken over uiterst betrouwbare doelwachters. Zowel Redmer Jorna als Lolke Dijkstra gingen voor het zgn “clean sheet”. Beide sluitposten zouden in hun missie slagen. Toch waren er enkele mogelijkheden voor de voorwaartsen van Rijperkerk en Anjum om een bres te schieten in het hechte verdedigingsblok. Zo waren Mark Hendriks, inzet van dichtbij gepareerd, Friso Jorna en Diederik Andringa , schoten van afstand, dichtbij de openingstreffer voor de thuisclub.
Ook Anjum liet zich niet onbetuigd. Zo wist Johan Sipma een prachtig balletje van Johan Boersma net niet te verzilveren. Ook invaller Lucas Zijlstra was dichtbij een treffer voor de Anjumers. Uit een voorzet van Arjen Schregardus zag het hij zijn inzet uiteenspatten op de vuisten van keeper Jorna.
Het laatste wapenfeit van deze sportieve ontmoeting kwam van de linkervoet van Rikus van der Meulen. Hij wist de bal met een prachtige curve richting de rechterhoek van het Rijperkdoel te schieten. De bal verdween deze keer buiten het bereik van keeper Jorna langs de verkeerde kant , voor de Anjumers, van de paal naast het doel.
Het is en bleef dus 0-0. Een stand die voor het laatst op het wedstrijdformulier ingevuld werd op zaterdag 27 februari 2016: Friese Boys – Anjum.
Zowel Anjum als Rijperkerk bleven ongeslagen na vijf wedstrijden. En het was zoals in het programmaboekje van de thuisclub al werd geschreven” Blauw wit-blauw wit, dat zijn de kleuren waren pit in zit”. Het was deze keer van toepassing op beide (blauw witte) teams.
Zaterdag speelt Anjum thuis tegen Waskemeer. Aanvang 14.30 uur.