Wiebe Wessel Bos de snelste in Anjumer klassieker 

Na een noodgedwongen rust van twee jaar, werd zaterdag de 48ste cross van de v.v. Anjum georganiseerd. De doorstart van deze rijke traditie was geweldig te noemen. Veel hardlopers, veel wandelaars en veel support langs de route. En dat alles onder een heerlijk (voorjaars-)zonnetje. 

Kortom, een ijzersterke formule die zeker nog jaren in ere wordt gehouden. Sinds 1974 een prachtige traditie op de eerste zaterdag van een nieuw kalender jaar. 

Traditie.
Een evenement dat bol staat van tradities. ’s Morgens zijn de jongere voetballers van de v.v. Anjum actief. De meeste deelnemers maken er één lange sprint van onder het toeziend oog van molen de Eendracht. Eigenlijk had iedere deelnemer deze zaterdag de wind in de zeilen. Verliezers werden niet waargenomen. Natuurlijk waren er voor de top3  eretekens te verdienen. Maar omdat meedoen belangrijker is dan winnen was er voor elke deelnemer een fraaie  medaille. Natuurlijk mede mogelijk gemaakt door een groot aantal sponsoren. 

Snert en chocolademelk volgens beproefd recept.
Na het ochtendprogramma en voordat de  wandelaars en hardlopers bij de senioren van start   gingen , konden vele deelnemers en belangstellenden  genieten van een hapje en drankje in de kantine. Niet met de traditionele hapjes en drankjes maar een voortreffelijke  en rijkelijk gevulde kop snert van meesterkok Anna Visser. 

Wat ook zeker in de smaak viel, was de koek en zopie moment halverwege het wandelparcours. Luuk Tijtsma en Roel van Dekken hadden ook deze keer naar oer Anjumer recept  een lekker gekruid kopje chocolademelk van gemaakt. 

Huldiging.
Het parcours van de 48ste cross ging voor een groot deel gewoon over verharde wegen. Een cross zou geen cross zijn wanneer er geen onverharde gedeelten in de route waren opgenomen. De dijk tussen Ezumazijl en Oostmahorn, de Raskes en de Terpen werden als lastig en zwaar ervaren. Een echte scherprechter. 

Na ruim 7 kilometer kwam Wiebe Wessel Bos toch wel als verassende maar geweldige winnaar over de streep. Zijn voorsprong op de nummer twee  en winnaar van de laatste twee edities  Oane Koree ,bedroeg zo’n 15 seconden. Net voor de finish van Wiebe Wessel Bos kwam Thomas Sijtsma als eerste, maar buiten mededinging, over de streep.  

Na een korte nieuwjaarspeech van voorzitter Geerard Brouwer werden de prijswinnaars naar voren geroepen om op het podium als nummer 1, 2 of 3 gehuldigd te worden. De winnaars werden letterlijk even in het zonnetje gezet.  

Vanzelfsprekend werd na afloop onder het genot van een ander hapje en drankje nog lang nagepraat over dit “bjusterbaarlik barren”. Er waren genoeg gespreksonderwerpen  zoals, de fotofinish bij de dames, Niek Dijkstra die broer Gerwin  en vader Wessel  te snel af was, Kees Sonnema die als 8ste eindigde bij de cross van de senioren, terwijl hij’ s morgens  nog als winnaar van de JO15 werd gekroond. 

Dank.
Met dank aan de crosscommissie bestaande uit Petra Stienstra, Jan M.Visser, Jappie Holwerda en Jan Visser. 

Natuurlijk mogen ook de sponsoren niet vergeten worden die deze editie financieel hebben ondersteund. 

 • Handelsonderneming Alexander Jelsma
 • Witgoed specialist Bert Terpstra
 • Schildersbedrijf Ernst en Jansma
 • Metselbedrijf Wijma en Koree
 • Ambachtelijk slagerij Menno Hoekstra
 • Visserij Sloot en van der Kooi
 • Mechanisatie en wegenbouw DEM/WMR
 • Lunchroom en snackbar Iterij by de mûne
 • Gerald Boersma , Kwaliteitsborging en advies
 • Minne Faber, autotechniek
 • Plus supermarkt Rosier Anjum

 Prijswinnaars: 

JO-7 

 1. Finn Holwerda
 2. Jorn Douma

JO-8 

 1. Gerben Dijkstra
 2. Eelco Jansma
 3. Jesse Holwerda

JO9-2 

 1. Pytsje Klimstra
 2. Janna Dijkstra
 3. Stefan Jansma

JO9-1 

 1. Wiebe Johan Westra
 2. Yarnick Koree
 3. Aliyah Smeding

JO10-2 

 1. Jacob Durk Dijkstra
 2. Lilly Ann Zijlstra
 3. Jente Wiersma

JO10-1 

 1. Klaas Jacob Dijkstra
 2. Dorienke Visser
 3. Thieme Iedema

JO12 

 1. Ilias Mango
 2. Sven Leegstra
 3. Gerke Dijkstra

JO13 

 1. Jente Hoekstra
 2. Marvin Koree
 3. Jarno Sonnema

 JO15 

 1. Kees Sonnema
 2. Jelmer Visser
 3. Sibren van der Meulen.

JO19 

 1. Stefan Moes
 2. Rikus van der Meulen
 3. Folkert Jelmer Visser

Dames 

 1. Tineke Sloot
 2. Wieke van der Leij
 3. Lia Zijlstra

Oud Leden 

 1. Sytze Visser
 2. Jacob Jan Haaksma
 3. Sip Jaap Bos

Anjum 3 

 1. Ymco Braaksma

Anjum 2 

 1. Oane Koree
 2. Klaas Scheepstra
 3. Klaas Veenstra

Anjum 1 

 1. Wiebe Wessel Bos
 2. Sijtse Koree
 3. Arjen Schregardus

Algeheel winnaar en als eerste over de streep 

 1. Thomas Sijtsma

Wij bedanken Jochem Wiersma die namens Waldnet aanwezig was voor het fotoverslag. Klik hier voor het fotoverslag op Waldnet.